25/05/2018
6545

Teff Grass

Teff grass yaz boyu yeşil ot verimini sürdüren bir yazlık yem bitkisidir. Teff grass atlar ve diğer hayvanlar için mükemmel bir yapıda ot üretir. Teff bitkisinden saman, kuru ot balyası ve slaj yapılır ayrıca otlak mera olarakda yararlanılır. Teff grass yaz otu tek başına ekilir. Mix (karışım) olarak ekilmez. Süt hayvanlarının sürt verimini  ciddi şekilde artırır. Teff grass yem bitkisiyle beslenen hayvanlar semiz ve sağlıklı olurlar.

Teff grass tohumu ekilirken çok sert bir tohum yatağı hazırlanır. Dekera 1 kg teff tohumu ekilir. Teff tohumu 0.5-1 cm derinliğe yüzeye yakın ekimi yapılır. Teff bitkisi Kuzey Afrika ülkesi Etiyopyaya özgü bir bitkidir. Hem tahıl hem de yem bitkisi olarak ekilmektedir. Teff grass yem bitkisinin ünü son yıllarda tüm dünyaya yayılmıştır.

Teff grass gerek tahıl gerekse yem bitkisi olarak yetiştiricisine iyi paralar kazandırmaktadır. Bu bitkinin Türkiyeye yerleşmesi için Torunoğlu Tohumculuk uzun yıllardan bu yana yoğun çaba sarfetmektedir. Teff grass bitkisi baharda son donlardan sonra toprak sıçaklığı 18 santigrat derece olduğunda ekilir. Yaz boyunca ot üretimi devam eder. Sonbahar ortalarına kadar ot üretimi sürer. Donlara dayanıklı değildir. Donlarla beraber bitki ölür.

Teff grassın sindirilme oranı çok yüksektir. Leziz bir bitkidir hayvanlar istekli yerler. Teff grass koyun keçi ve atların beslenmesi için çok kaliteli ot üretir. Bu hayvanlar ot karekteri olarak ince yumuşak otları severler. Teff samanında  kalsiyum, fosfor, demir, bakır, aliminyum, baryum, tiamin ve potasyum bulunur. Nitrat ve nitrit birikimi çok düşüktür. Teff grass otunda sorgum sudan otunda bulunan zararlı prurisik asit mevcut değildir

En kaliteli teff otu ekimden 40-45 gün sonra hasat edilendir. Teff otu başak çıkarmadan kesilir. Boylu biçilirse besin değerlerinde azalma olur. Teff grass şu amaçlarla ekilir:

1- Saman

2- Mera yapmak için

3- Slaj

4- Yeşil gübre

5- Erezyon önleyici olarak

Teff grass mayıs ayında ekilirse 4 biçim, haziran ayında ekilirse 3 biçim, temmuz ayında ekilirse 2 biçim ve ağustos ayında ekilirse 1 biçim alınır. Yazlık yem bitkileri içerisinde en mükemmelidir. 1kg teff tohumunda 1.3 milyon adet tohum vardır. Teff grass atlar ve diğer hayvanlar için yazlık harika bir yem bitkisidir.

Teff samanında %12-17 arasında protein vardır.Yeşilinde %15-20 ham protein vardır. Teff çimeni kurak, yarı kurak, tropikal ve ılıman bölgeler için çok değerli bir kaba yem ve mera bitkisidir. Tek yıllık serin mevsim otları sonbahar ve ilkbaharda bol üretirler ançak ot verimleri yaz sıçaklarında çok düşer bu boşluğu teff grass mükemmel bir şekilde doldurur. Kaliteli ince ve yumuşak karekterli bir otu vardır.

Teff grassın zararlısı ve hastalığı pek yoktur. Teff grass hem kuraklığa hemde aşırı yağışlara dayanıklı ilginç bir kaba yem bitkisidir.Teff grass tohumu nerden alınır? Teff grass tohumu Torunoğlu Tohumculuktan alınır. Teff grass tohumu fiyatlaı Torunoğlu Tohumculukda ucuz fiyatlıdır. www.torunoglutohum.com