20/05/2018
6713

İtalian Ryegrass

İtalian ryegrass otu türkçeye italian çavdar otu olarak tercüme edilmektedir. Türkçedeki adı italyan çimidir. Latince adı lolium multiflorumdur. Yine lolium italicumda denmektedir. İtalian ryegrassın hybrit varyeteleri de vardır. İtalian ryegrass çok lezzetli, geniş yapraklı tek yıllık üretimi yapılan bir yem bitkisidir. Buğdaygil familyasındandır.

Otların büyüme performansının düştüğü sonbaharda hızlı bir büyüme gösterir. Türkiyenin ve dünyanın ılıman geçen bölgelerinde kışın dahi rygras ot üretimi yapılır. İtalian ryegrass otu ilkbaharda inanılmaz devasa bir hızda büyüme kateder. Ilıman ilkbahar aylarında her 17-18 günde bir biçime gelir.

Reygras otunun her hangi bir toksik özelliği yoktur. Hiç bir hayvanda her hangi bir yan etkisi gözlenmemiştir. Tüm hayvanlar iştahla severek tüketirler. İnek, koyun ve keçilerde çok yüksek et ve süt artışı sağlar. Atlarda sancı ve şişkinliğe yol açmaz. Yarış atlarında ve yük taşıyan atlarda çok yüksek performans artışı sağlar. Yoncada olduğu gibi her hangi bir hayvanda gazlı şişkinliğe yol açmaz.

Reygras otuyla beslenen hayvanlarda  tüylerde parlaklık meydana gelir. Süt ve besi artışı ortaya koyar. Hayvanlarda sakin kızgınlığa mani olur. Ayrıca mastitis vakalarının azalmasını sağlar. Tırnak ve ayak rahatsızlıklarının görülme yüzdesinde ciddi düşüşler meydana getirir.

Reygras otu tohumu dekera 5 kg ekilir. Ekim derinliği 1-2 cmdir. Reygras otu ekim zamanı ağustos ortasından aralık sonuna kadar devam eder.Çok soğuk bölgelerde ekim erken sona erir.

Reygras otu nasıl biçilir? Reygras otu tırpan, orak,ot slaj makinası, tamburlu ot biçme makinası ve enria ot biçme vagonuyla biçilip hasat edilir.Reygras otu kaç kez biçilir? Reygras otu suluda 5-6 kez kuru da 2-3 kez biçilir.

 Reygras otu tohumu alırken OECD belgeli ithal olan çeşitleri alınız. Eskişehir çimi reygras değildir. Aldanmamak adına eskişehir çimini almayınız.

Reygras kuru otu fiyatı yonca kuru otu fiyatından daha yüksek fiyatlara alıcı bulmaktadır. Çünkü reygrasın besin içeriği yoncadan daha yüksektir. Hazmı yoncaya kadar daha kolaydır.

Reygras otu tohumu fiyatları her yıl artan döviz kurlarına göre belirlenmektedir.Reygras otu tohum fiyatında her yıl yeni rakamlara göre satış yapmaktayız.

Reygras otu besin değerleri slajında %19.17, yeşil otunda %22 ham protein vardır. Reygras otunda hayvanlar sorunsuz otlatılır. Slaj, kuru ot yada günlük biçilip taze taze yeşil yedirilir.

Reygras otunda yabani geniş yapraklı ot çıkarsa buğdaygillere atılan amin veya ester grupları herbisit (ot öldürücü ilaç) kullanılır.

Reygras slajı mükemmel seviyede besin içeriğine sahiptir. Reygras yarı sendirilmiş rulo slajı tonu 2018 yılı fiyatları Adana Mersin illerinde 380-460 tlden satılmıştır.