26/08/2021
5413

Halep Keçisi

Halep keçisi vücudu uzun kıllarla kaplıdır. Kulakları uzun ve sarkıktır. Boynu altında küpeleri bulunur. Vücut rengi kırmızı ve kahverengi olur az da olsa gri ve bej rengini görmek mümkün olmaktadır.

Halep keçisi süt ve et verimi yüksek olan çok kıymetli keçi ırklarından biridir. Süt veriminden dolayı süt keçisi olarak da bilinmektedir fakat canlı et ağırlığından dolayı da et verimi içinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Halep keçisi dişilerdeki canlı ağırlığı: dişi Halep keçilerinin canlı ağırlığı 60 – 70 kg ulaşmaktadır. Halep erkek canlı ağırlığı: erkek Halep keçilerinde canlı ağırlıkları 130 kg ağırlığına gelmektedir. Halep keçileri doğumlarında 2 ile 3 yavru vermektedir. Nadir görülmekle birlikte dördüzde yavru görülebilir. Halep keçilerinin gebelik dönemleri 5 ay yaklaşık olarak 150 – 155 gün sürmektedir. Halep keçilerinin oğlaklarının doğum ağırlıkları 3,5 – 5,5 kg ağırlığındadır. Oğlakların günlük 200 – 300 gr canlı ağırlık artışı olmaktadır.

Halep keçisi süt verimi: Halep keçisinin süt verimi hayvana iyi bakımla birlikte artması ile birlikte günlük 3 – 5 litredir. Halep keçilerinde 280 – 300 gün Laktasyon ( sağım ) süreleri vardır. Halep keçisinin sütünün yağ oranı % 4 – 4,5 ‘dur. Halep keçisi sütündeki süt yağ oranının kalitesinden dolayı sütünden kaliteli peynir çıkmaktadır. 1 kg peynir 4 -5 litre Halep keçisi sütünden elde edilmektedir. Keçi sütlerinde fazla alerjik etmen bulunmamaktadır. İnek sütünde çok fazla alerji etmenler görülür. Çocuklarda % 10’nunda inek sütüne alerji bulunmaktadır. Keçi sütü inek sütünden farklı olarak 20 dakikada sindirim sisteminden kana karışmaktadır.

Halep keçilerinin kaliteli veriminin yanında koyundan daha uysal bir hayvan olmaktadır. 1000 tane Halep keçisi beslenen bir çiftlikte “me” sesi duyulmazken. 100 adet koyun beslenen bir çiftlikte “me” seslerinden çok fazla rahatsız olunmaktadır. Halep keçilerinin bu uysallıklarıyla yetiştiricilikleri de bir o kadar keyiflenmektedir.

Halep keçilerinin otlatmaya uygunluklarıyla birlikte ülkemizin de sıklıkla karşılaştığı orman
yangınlarının en önemli ilacıdır. Halep keçisinin ağaçlarının ucunda otlatma imkanı vererek hem ağaçların budanmasını hem de yangınların çıkmasını doğal olarak engellemiş olacaktır.

Safkan satılık Halep Keçisi almak için çiftliğimize ulaşabilirsiniz.